Зарежда се

OKLYS®

Оклис при болка в...

Остра постоперативна (следоперативна) болка

В света годишно се извършват над 230 милиона операции*, които винаги са последвани от болка с по-слаб или по-силен интензитет. Острата болка, появяваща се след оперативна интервенция, без значение от обема на операцията се нарича постоперативна (следоперативна) болка.

Оклис при следоперативна болка

В повечето случаи това е болка с ноцицептивен характер, но понякога при засягане на сетивен нерв, може да се добави и невропатна компонента и болката да придобие смесен характер.

В повечето случаи тази болка отзвучава след дни или седмици. Макар и рядко се случва постоперативната болка да продължи месеци наред след самата операция. В тези случаи говорим за хронична постоперативна болка. Това състояние се разглежда като късно усложнение и лечението му е значително по-трудно.

Интензитетът на острата постоперативната болка е пряко зависим от дълбочината и локализацията на интервенцията, както и от нейната сложност. Засягането на кости, вътрешни органи, няколко мускулни групи и т.н. е свързано с проявата на по-интензивна болка, която изисква комплексен подход, съобразен с въвличането на повече патологични механизми, генериращи болка.

Във всички случаи обаче водещ патогенетичен механизъм при изявата на остра постоперативна болка е локалното възпаление, което се дължи на механичното разрязване и/или разкъсване на телесните тъкани. В този случай болката е водещият симптом от синдром, включващ също: оток, зачервяване, повишена температура около раната и нарушение (временно) във функцията на конкретната тъкан или орган.

Патогенетичният механизъм определя избора на начин за повлияване на постоперативната болка. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) се приемат, като средство на първи избор в лечението на тази болка, заради своя доказан аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Основният принцип, по който се осъществява лечението с нестероидни средства, е принципът на най-малката ефективна доза. Целта му е редуциране на потенциалните странични ефекти без намаляване на противоболковите им свойства.

Ибупрофен е един от най-използваните и респективно най-доказаните продукти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Може да бъде използван при болки с всякакъв интензитет от леки, през умерени до силни.

Иновативната формула на Оклис и Оклис форте – ибупрофен аргинин - позволява на активното вещество да проникне бързо в организма и да противодейства на механизмите, водещи до изявата на постоперативна болка.

Ускорената абсорбция на активното вещество позволява да се намали необходимостта от предварително (пред и/или интраоперативно) обезболяване с НСПВС и свързаните с това потенциални странични действия. Оклис/Оклис форте може да се прилага с появата на първите симптоми на изтичане на ефективността на упойката.

Двете форми Оклис 400 мг и Оклис Форте 600 мг от своя страна позволяват прецизно съблюдаване на принципа на най-малката ефективна доза, както при еднократен прием, така и в рамките на двадесет и четири часов период.


* Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD, Haynes AB, Lipsitz SR, Berry WR, Gawande AA. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet 2008;372:139–44.


Още статии:

Мускулно-ставни болки
Мускулно-ставни болки

Основно средство за лечение на мускулно-ставните болки са нестероидните противовъзпалителни средства или НСПВС.

Още

Зъбобол
Зъбобол

Зъбоболът е типична соматична, ноцицептивна болка, затова нейното лечение се базира на принципите на лечение на соматичната болка.

Още

Болка при менструация
Болка при менструация

Понятието дисменорея означава най-общо болка, изпитвана по време на месечния цикъл при жените. Започва няколко часа преди или с началото на менструацията и продължава един или два дни.

Още

Главоболие
Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните патологични състояния, като годишно от различни форми на главоболие се оплакват близо две трети от хората над 18 годишна възраст.

Още

Оклис

Оклис

400 mg

Оклис е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече

Оклис Форте

Оклис Форте

600 mg

Оклис Форте е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече