Зарежда се

OKLYS®

Оклис при болка в...

Зъбобол

Зъбоболът е болка, която всеки преживява поне веднъж в живота си. Възниква в самия зъб или в структурите около него, като причините могат да бъдат различни - кариес, нараняване (счупване), абсцес, повреда във вътрешността на зъба, възпаление на венците и т.н.

Оклис при зъбобол

Болката се появява или веднага след събитието (при травма) или след известно време, нерядко през нощта. Нощната болка се обяснява с факта, че в легнало положение притокът на кръв към главата е по-голям. Това води до засилване на отока в засегнатата област и оттам до повишаване на налягането върху нервните окончания в зъбната пулпа и усилване на болковата чувствителност.

Зъбоболът е типична соматична, ноцицептивна болка, затова нейното лечение се базира на принципите на лечение на соматичната болка – отстраняване на причината и потискане на болковата симптоматика.

Отстраняването на причината за появата на зъбобол се съобразява с особеностите на анатомията и физиологията на устната кухина. Наличието на множество сетивни нервни влакна усилва болковото усещане. Богатото кръвоснабяване подпомага оздравителния процес, но може и да спомогне за разпространението на причината. Когато се касае за възпаление, особеностите на локалната инервация и кръвообращение са причина за по-лесното предаване на увредата по съседство и наслагването на невропатна симптоматика към болковия синром. Това състояние изисква добавянето на друг вид лечение.

Устната кухина създава благоприятна среда за развитието на множество микроорганизми, които при определени условия могат да се превърнат в патогенни. Наличието при някои хора на пространства между зъбите и джобове във венците (периодонта), съчетано с недобра устна хигиена допълнително стимулират възможността за развитие и хронифициране на локална инфекция и свързаните с това усложнения – от лош дъх и хронична болка, до развитие на гангрена, грануломи или загуба на зъби. Поради това лечението на причините за поява на зъбобол трябва да се осъществява под контрола на специалист.

За симптоматично потискането на болката се препочита използването на аналгетици, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства по принципа на най-ниската ефективна доза. Целта е бързо и значимо да се потисне болката по възможност без проявава на нежелани реакции.

Ибупрофен е едно от най-използваните аналгетични средства в света.

Оклис и Оклис форте са иновативно обезболяващо средство. Активното вещество ибупрофен L аргинин позволява бързо усвояване на активната субстанция след пероралния прием.

Съществуващите проучвания доказват, че чувствително облекчение на болката породена от екстракция на зъб се наблюдава двадесет минути след приема или близо два пъти по-бързо спрямо конвенционален ибупрофен.*


* Desjardins P. et al. Ibuprofen arginate provides effective relief from postoperative dental pain with a more rapid onset of action than ibuprofen. European Journal of Clinical Pharmacology volume 58, p. 387–394 (2002)


Още статии:

Мускулно-ставни болки
Мускулно-ставни болки

Основно средство за лечение на мускулно-ставните болки са нестероидните противовъзпалителни средства или НСПВС.

Още

Болка при менструация
Болка при менструация

Понятието дисменорея означава най-общо болка, изпитвана по време на месечния цикъл при жените. Започва няколко часа преди или с началото на менструацията и продължава един или два дни.

Още

Следоперативна болка
Следоперативна болка

В света годишно се извършват над 230 милиона операции, които винаги са последвани от болка с по-слаб или по-силен интензитет.

Още

Главоболие
Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните патологични състояния, като годишно от различни форми на главоболие се оплакват близо две трети от хората над 18 годишна възраст.

Още

Оклис

Оклис

400 mg

Оклис е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече

Оклис Форте

Оклис Форте

600 mg

Оклис Форте е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече