Зарежда се

OKLYS®

Оклис при болка в...

Мускулно-ставни болки


Соматична (мускулно-скелетна) болка

Оклис при мускулно-ставни болки

За соматичната болка се говори, когато болката е симптом на страдание на кожата, подкожието, мускулите, ставите или костите.

Соматичната болка е повърхностна, когато са засегнати кожата или подкожието и дълбока, когато са засегнати по-дълбоки тъкани – мускули, стави, кости. Вторият вид е много по-чест, затова терминът „мускулно-скелетна болка“ може се използва като синоним на соматична болка.

Соматичната болка е най-често срещаният симптом в медицината. Наблюдава се при травми, остри или хронични възпалителни заболявания, свързани с възрастта дегенеративни промени, тумори и т.н. Счита се, че от заболяване на опорно-двигателния апарат страда около една трета от населението на земното кълбо. С възрастта този процент се увеличава, като половината от хората след 40 години се оплакват от ставни и мускулни болки, а след 70 години - девет от десет пациенти имат такова страдание.

Усещането за соматична болка се формира при дразнението на разположени в тъканите специфични нервни окончания, наричани ноцицептори. При уврежане на клетките се отделят вещества, които дразнят ноцицепторите и те изпращат предупредителен сигнал до мозъка, който се преживява като болка.

Освен повърхностна и дълбока соматичната болка бива остра, когато е с кратка продължителност и хронична, когато е с давност над 3-4 месеца. Може да бъде локална - около мястото на увредата, но може да ирадиира към околните тъкани или да генерализира по цялото тяло.

Понякога соматичната болка е свързана с физиологични процеси в организма, например болки в ставите по време на бързото израстване в пубертета. Може да се прояви и под въздействието на някои промени в околната среда – например рязко застудяване, влага, вятър, спадане или покачване на атмосферното налягане. В повечето случаи обаче соматичната болка е проява на патологичен процес.


Болки в ставите (артралгия)

Причините за болки в ставите са невероятно разнообразни – травми, дегенеративни, възпалителни или инфекциозни заболявания, метаболитни нарушения, странични ефекти на фармакологична терапия и т.н.

Оклис при мускулно-ставни болки

Болката се изпитва при увреда на една или повече от анатомичните структури на дадена става - ставни повърхности, хрущяли, околоставни торбички (бурси), лигаменти и т.н.

Тя може да засяга една или няколко стави, може да бъде остра - с продължителност до 4 месеца, но може и да бъде хронична. Продължителните (хроничните) болки най-често съпътстват свързаните с възрастта дегенеративни процеси и автоимунните заболявания.

Артралгията може да бъде с различен интензитет - от дискомфорт, появяващ се при наднормено натоварване, до екстремна болка, която не позволява нормалното функциониране на засегнатата става.

Една от най-честите причини за хронична ставна болка е остеоартитът. Това е дегенеративно ставно заболяване, симптомите на което прогресират с възрастта. Причина за развитието му е износването на хрущялните „възглавнички“ на ставите. На местата, където това се случва, костните повърхности се трият една в друга и това води нарушаване на гладкостта им. Симптомите на тази увреда са хронична болка, оток, скованост, които могат да доведат до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности. Продължителната, трудноповлияваща се от лечение болка може да отключи редица психиатрични оплаквания като депресия и разстройства в съня.

Подагрозният артрит е относително често срещано заболяване, което е израз на нарушение в обмяната на пикочната киселина, което води до отлагането и под формата на кристали в ставите. Протича с зачеряване, оток и внезапна, силна дори много силна болка в засегнатата става – най-често основата на палеца на крака.

Артралгия, като част от симптомите на ставно засягане се среща при множество автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, псориазис, болест на Бехтерев, лупус, саркоидоза и т.н.


Болки в мускулите (миалгия)

Оклис при мускулно-ставни болки

Болките в мускулите са толкова чести, че в някои случаи дори не се въприемат от пациентите като патологично състояние.

Миалгията най-често е причинена от разтежение, пренапрежение или лека травма на даден мускул или мускулна група. В тези случаи тя най-често е съсредоточена в малка област и може лесно да се локализира.

Когато болките обхващат цялото тяло говорим за системна мускулна болка. Най-често се причинява от инфекции (например грип, лаймска болест, тетанус) или хронично заболяване (например лупус, дерматомиозит, хипотиреоиизъм).

Мускулните болки са чести при пациенти, преживели инсулт, В този случай причина за възникването им е контрактура на засегнатите мускули, дължаща се на отпадналата регулация на мускулния тонус от страна на централната нервна система в следствие на прекъснатите нервни връзки между мозъка и мускулите на тялото.

Мускулните крампи са преставляват неволева контракция на даден мускул. Като цяло са безобидни, но могат да са силно болезнени и да доведат до временна загуба на функционалност на засегнатия мускул.

Основно средство за лечение на мускулно-ставните болки са нестероидните противовъзпалителни средства или НСПВС. Макар да не повлияват директно причината за възникване на соматична болка, те се намесват в нейния патологичен механизъм и така проявяват своя обезболяващ ефект.

Един от най-добре проучените представители на групата на нестероидните противовъзпалителни е ибупрофенът. Иновативната формула на Оклис и Оклис форте – Ибупрофен L аргинин позволява постигането на бърз и траен обезболяващ ефект.


Още статии:

Зъбобол
Зъбобол

Зъбоболът е типична соматична, ноцицептивна болка, затова нейното лечение се базира на принципите на лечение на соматичната болка.

Още

Болка при менструация
Болка при менструация

Понятието дисменорея означава най-общо болка, изпитвана по време на месечния цикъл при жените. Започва няколко часа преди или с началото на менструацията и продължава един или два дни.

Още

Следоперативна болка
Следоперативна болка

В света годишно се извършват над 230 милиона операции, които винаги са последвани от болка с по-слаб или по-силен интензитет.

Още

Главоболие
Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните патологични състояния, като годишно от различни форми на главоболие се оплакват близо две трети от хората над 18 годишна възраст.

Още

Оклис

Оклис

400 mg

Оклис е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече

Оклис Форте

Оклис Форте

600 mg

Оклис Форте е ефективно обезболяващо средство с бързо действие за краткосрочно симптоматично лечение на остра болка

Виж повече